Przekonaj się jak smaczny może być każdy dzień!

zamów dietę
Owoce i warzywa, które warto jeść latem

Co warto jeść latem? Owoce i warzywa tego sezonu!

Latem, gdy słońce mocno świeci na niebie, nasze ciała potrzebują odpowiedniego odżywienia. W tym okresie mamy dostęp do szerokiego wyboru owoców i warzyw, które nie tylko są smaczne, ale również korzystne dla naszego zdrowia. Poznajcie owoce i warzywa sezonowe, które warto jeść latem!

Smaczne i zdrowe warzywa latem.
Zdrowe jedzenie latem – warzywa

Warzywa latem

Pełne świeżości i chrupkości, te które dojrzewają wiosną i latem, oferują niezliczone możliwości kulinarne. Mogą być spożywane na surowo (w ramach chrupiącej przekąski), a także pieczone, gotowane czy smażone. Dodatkowo często stanowią podstawę pysznych surówek i aromatycznych zup warzywnych. Co warto jeść latem?

Warzywa korzeniowe – pożywne i chrupiące

Takie jak: marchew, pietruszka, buraki – są pożywne i bogate w witaminy (m.in. w witaminy A i C). Dodatkowo, na długo po posiłku zapewniają uczucie sytości, przy jednocześnie niskiej kaloryce. Są ponadto bogate w błonnik pokarmowy i da się je przygotować na wiele różnych sposobów.

Warzywa liściowe – źródło żelaza i witaminy C

Takie jak szpinak, rukola, liście buraków, roszpunka i pietruszka naciowa, są nie tylko smaczne, ale również bogate w żelazo. Jest ono niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego. Dodatkowo dostarczają witaminy C oraz minerałów, takich jak wapń, fosfor i potas. I oczywiście, można je spożywać na surowo w sałatkach lub wykorzystać jako składniki różnorodnych dań!

Warzywa psiankowate – soczyste i aromatyczne

Pomidory, papryka i ziemniaki to warzywa psiankowate, które zasługują na uwagę w letniej diecie. Mają wysoką zawartość witaminy C i likopenu, substancji o działaniu antyoksydacyjnym. Są również dobrym źródłem potasu, który pomaga w regulacji ciśnienia krwi. Dlatego jeśli borykasz się z problemami z ciśnieniem – regularnie sięgaj po te warzywa!

Warzywa dyniowate – smaczne i lekkie

Takie jak dynia, cukinia i ogórek, choć pojawiają się pod koniec lata, są smaczne i wartościowe dla naszego zdrowia. Są sycące, a jednocześnie niskokaloryczne, dzięki czemu doskonale pasują do zdrowej diety! Dynia jest źródłem beta-karotenu, natomiast ogórki i cukinia dostarczają nam oczywiście cennego potasu.

I oczywiście warzywa strączkowe – pełne białka i błonnika

Strączki, takie jak bób, fasolka szparagowa i groszek cukrowy, są doskonałym źródłem błonnika pokarmowego i białka roślinnego. Dlatego wegetarianom i weganom szczególnie zaleca się włączenie ich do codziennych posiłków! Co więcej, dodanie tych letnich warzyw do naszej diety może pomóc w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Dostarczają nam one niezbędnych składników odżywczych. 

Smaczne i soczyste owoce latem
Zdrowe jedzenie latem – owoce

Owoce latem

Latem mamy przywilej cieszyć się różnorodnością owoców. Najpopularniejsze owoce sezonowe, to owoce jagodowe, takie jak truskawki, borówki, śliwki nektarynki i wiele innych. Oprócz wyjątkowego smaku są one prawdziwą skarbnicą witamin. Co więcej, posiadają również właściwości antyoksydacyjne i są bogate w błonnik, który wspomaga trawienie. Dlatego przeczytajcie sami, co warto jeść latem i jakie owoce kryje przed nami ten gorący sezon! 😉

Owoce jagodowe 

Truskawki, jagody, borówki, maliny, jeżyny i wiele innych to prawdziwe skarbnice witamin A, C i tych z grupy B. Oprócz tego, są bogate w antyoksydanty i błonnik, wspierający zdrowie układu pokarmowego. No i żeby tego było mało, ich intensywny orzeźwiający smak i kolor sprawiają, że są doskonałym wyborem na letnie przekąski!

Owoce pestkowe 

Śliwki, brzoskwinie, nektarynki i inne owoce pestkowe również są pełne witamin i minerałów. Zawierają również kwas foliowy, niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Dodatkowo letnie owoce pestkowe zapobiegają zaparciom. Nektarynki i brzoskwinie są pełne cennego beta-karotenu, który przyczynia się do utrzymania zdrowej skóry i poprawy kondycji wzroku.

I na koniec, król letniego sezonu – arbuz!

Arbuz, będący owocem z rodziny dyniowatych, to idealny dodatek do letniej diety. Składający się w ponad 90% z wody, jest niskokaloryczny i doskonale sprawdzi się dla osób będących na diecie. Ponadto arbuz ma właściwości moczopędne,dlatego jeśli cierpisz na choroby nerek – koniecznie włącz go do swojej diety! 

W letniej porze roku mamy niepowtarzalną szansę czerpać radość z pełnych smaku i wartości odżywczych owoców i warzyw. Włączenie ich do codziennej diety nie tylko zapewnia nam cenne składniki odżywcze, ale również przyczynia się do dobrego samopoczucia i utrzymania zdrowia. Korzystajmy z dostępnych sezonowych produktów i dbajmy o swoje zdrowie, czerpiąc radość ze smaku lata.

Jeśli nie masz czasu, lub po prostu nie lubisz gotować, to masz pewność, że Localny Catering zadba o zbilansowane porcje letnich warzyw i owoców w Twoich posiłkach! Dlatego zamów jedną z diet i czerp z lata ile tylko się da!

Chcesz poznać zalety cateringu dietetycznego? Zrób TO!

Dowiedz się więcej o diecie
i zdrowym trybie życia

Erytrytol – zdrowy zamiennik cukru. Hit czy mit?

Czytaj

Łosoś – czy warto go spożywać?

Czytaj

Posmakuj zdrowia w wiosennej odsłonie, czyli jakie owoce kupować wiosną.

Czytaj

Jakie warzywa kupować wiosną?

Czytaj

Zamienniki kawy u kobiet w ciąży.

Czytaj

Sprawdź, jak rozgrzać się zimą

Czytaj