Przekonaj się jak smaczny może być każdy dzień!

zamów dietę
zdjęcie dekoracyjne przedstawiające truskawki

Posmakuj zdrowia w wiosennej odsłonie, czyli jakie owoce kupować wiosną.

Jabłka (np. odmiana Idared, Boiken).

Jabłka to jedne z najpopularniejszych i najzdrowszych owoców na świecie. Zawierają one mnóstwo składników odżywczych, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Badania naukowe wykazują, że regularne spożywanie jabłek może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia wielu chorób, takich jak otyłość, cukrzyca typu 2, choroby neurodegeneracyjne (np. demencja starcza, choroby Alzheimera, choroby Parkinsona) czy choroby serca. 

Co więcej, związki polifenolowe zawarte w jabłkach mogą hamować proces zapalny i stres oksydacyjny w organizmie, co chroni przed rozwojem wielu chorób cywilizacyjnych.

Agrest 

Drugim owocem, na który warto zwrócić uwagę w czasie wiosny, jest agrest. To niskoenergetyczne (zaledwie 46 kcal/100 g) owoce dostarcza wiele wartościowych składników odżywczych, w tym błonnika pokarmowego, β-karotenu, witaminy C, witaminy E, witamin z grupy B, składników mineralnych, antyoksydantów oraz substancji biologicznie aktywnych. Regularne włączanie agrestu do diety może przyczynić się do zmniejszenia poposiłkowego stężenia glukozy we krwi oraz obniżenia ryzyka rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, takich jak demencja i choroba Alzheimera, a także schorzeń nowotworowych. Agrest jest dobrym źródłem potasu i substancji, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu krążenia.

Owoce agrestu to również idealna przekąska dla osób na diecie redukcyjnej, ponieważ zawierają niewiele kalorii, a jednocześnie dostarczają cennych składników odżywczych i błonnika pokarmowego, który zwiększa uczucie sytości.

Truskawki 

Nie tylko pyszne, ale także niskokaloryczne i pełne wartościowych składników! Znajdziemy w nich węglowodany, błonnik, wapń, potas, magnez, żelazo, cynk, mangan, foliany, witaminę C, karotenoidy i wiele innych. Ale to nie wszystko! Dzięki swojej zawartości bioaktywnych fitozwiązków truskawki mają właściwości przeciwutleniające, przeciwnadciśnieniowe, przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe. 

Dzięki temu regularne jedzenie truskawek może pomóc w prewencji chorób serca, cukrzycy, otyłości, a nawet nowotworów.

Czarne jagody 

A co z jagodami? Czarne jagody to prawdziwe bogactwo składników odżywczych i przeciwutleniaczy. 

Czarne jagody natomiast to bogate źródło antocyjanów, tanin katechinowych, witamin z grupy B oraz A, C, E, K, składników mineralnych (w tym wapnia, potasu, magnezu, fosforu, żelaza, cynku, miedzi i manganu) oraz pektyn i cukrów. Spożywanie czarnych jagód i ich przetworów pomaga w profilaktyce i wspomaganiu leczenia różnych chorób oczu, takich jak zaćma, zwyrodnienie plamki żółtej, niedowidzenie zmierzchowe oraz retinopatia cukrzycowa. Czarne jagody wykazują również silne właściwości przeciwutleniające, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz immunomodulujące, co pomaga chronić organizm przed chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak choroby układu sercowo-naczyniowego, cukrzyca typu 2 oraz nowotwory.

Wiśnie

Wiśnie to również prawdziwe niskokaloryczne bogactwo witamin i składników mineralnych, takich jak potas czy witamina C. Ponadto są one źródłem błonnika pokarmowego oraz bioaktywnych fitozwiązków, takich jak karotenoidy, antocyjany czy flawan-3-ole. Ale to nie wszystko – badania wskazują, włączanie do diety świeżych wiśni i ich przetworów (np. soku wiśniowego) może redukować ryzyko zachorowania na przewlekłe choroby o podłożu zapalnym, w tym zapalenie stawów, cukrzycę typu 2, schorzenia sercowo-naczyniowe czy nowotwory.

Ale to jeszcze nie koniec korzyści płynących ze spożywania tych pysznych owoców. Badania naukowe sugerują, że regularna konsumpcja wiśni i ich przetworów może wpływać korzystnie na jakość snu, samopoczucie, zdolności kognitywne, a nawet parametry lipidogramu krwi oraz regenerację powysiłkową.

Jeśli chcesz zadbać o swoje zdrowie, a jednocześnie nie masz czasu na przygotowanie zdrowych posiłków, warto rozważyć skorzystanie z cateringu dietetycznego! W Localnym Cateringu dbamy, aby dania oparte były na sezonowych owocach i warzywach, aby dostarczyć Twojemu organizmowi wartościowych składników odżywczych. Dzięki naszej szerokiej ofercie możesz wybrać dietę najbardziej dopasowaną do Twoich potrzeb i zacząć dbać o swoje zdrowie już dziś!

Dowiedz się więcej o diecie
i zdrowym trybie życia

Co warto jeść latem? Owoce i warzywa tego sezonu!

Czytaj

Erytrytol – zdrowy zamiennik cukru. Hit czy mit?

Czytaj

Łosoś – czy warto go spożywać?

Czytaj

Jakie warzywa kupować wiosną?

Czytaj

Zamienniki kawy u kobiet w ciąży.

Czytaj

Sprawdź, jak rozgrzać się zimą

Czytaj