Poznaj zalety cateringu dietetycznego
Usługi cateringowe to ciekawa propozycja w promowaniu zdrowych nawyków żywieniowych, która często staje się pierwszym wyborem dla osób, chcących mieć dietę pod kontrolą. Dlatego dzisiaj przekonujemy nieprzekonanych! Poniższy artykuł jest skierowany do tych, którzy wciąż nie są pewni, czy skorzystać z cateringu dietetycznego.
Catering dietetyczny idealną opcją dla zabieganych
Podstawową zaletą cateringu jest to, że nie ma potrzeby martwić się o robienie zakupów, planowanie posiłków, ani o ich przyrządzanie. Posiłki są dostarczane pod drzwi klientów, więc jest to bardzo duże ułatwienie oraz spora oszczędność czasu i naszej energii. Czas zaoszczędzony na przygotowywaniu posiłków można poświęcić na swoje priorytety – pracę, rozwijanie biznesu, pasji czy też spotkania z bliskimi. Catering dietetyczny jest polecany każdemu, kto chce zmienić swoje nawyki żywieniowe, jednak nie lubi spędzać w kuchni zbyt dużo czasu. Dzięki diecie pudełkowej można wyrobić w sobie nawyk jedzenia posiłków dziennie o stałej porze.
Fachowa pomoc dietetyka w cateringu dietetycznym
Na catering dietetyczny decydują się często osoby, które walczą z nadmiarem tkanki tłuszczowej lub chcą rozbudować tkankę mięśniową. Dieta pudełkowa sprawdzi się również w przypadku alergików, którzy nie potrafią skomponować dziennego menu, tak aby nie znalazły się w nim żadne substancje, na które są uczuleni. Dlatego sercem cateringu jest dietetyk — specjalista zajmujący się m.in. opracowywaniem diet żywieniowych dopasowanych do konkretnych potrzeb czy schorzeń. Dietetyk posiada odpowiednią wiedzę do tego, by ustalać zapotrzebowanie na kalorie zarówno dla osób, które chcą pozbyć się zbędnych kilogramów, jak i pomaga w nabraniu dobrej jakościowo masy ciała oraz ustala optymalne menu dostosowane do różnego rodzaju chorób. W Localnym Cateringu oferujemy możliwość konsultacji z naszym dietetykiem przed skorzystaniem z konkretnej diety. Podczas takiej rozmowy, na bazie wywiadu z klientem, dietetyk poznaje preferencje smakowe, tryb dnia, częstotliwość aktywności fizycznych oraz ewentualne schorzenia. Na takiej podstawie, dietetyk wybierze dietę, która będzie dopasowana do indywidualnych potrzeb. Zachęcamy do skonsultowania się z naszym dietetykiem telefonicznie lub mailowo!
Odpowiednia kaloryczność i składniki odżywcze w posiłkach cateringowych
Catering dietetyczny zapewnia odpowiednią kaloryczności posiłków, zgodną z oczekiwaniami i wymaganiami klienta. Dzięki temu, nie ma potrzeby rozmyślać, czy dany produkt jest odpowiedni, czy jego kaloryczność nie jest zbyt duża i czy zawiera odpowiednie makroskładniki. Zaletą cateringu jest także pomoc w kontrolowaniu stylu żywienia. Firmy cateringowe, które prowadzą usługi w ramach diety pudełkowej, prezentują ją w różnorodnych kategoriach. Poniżej przedstawione są wybrane kategorie diet:
- Dieta standardowa – zawiera zdrowe dania tworzące zbilansowaną dietę, bez konkretnych wskazań, dla osób jedzących różnorodne produkty, bez alergii i nietolerancji pokarmowych.
- Dieta odchudzająca – pozwala na szybsze zrzucenie nadmiaru kilogramów. Dostępna jest w różnych wariantach kaloryczności od 1000 kcal na dzień.
- Dieta wegetariańska lub wegańska – diety eliminujące produkty zwierzęce. Dieta wegetariańska jest wolna od mięs, wędlin, tłuszczów zwierzęcych, lecz zawiera nabiał, miód. Dieta wegańska całkowicie eliminuje produkty odzwierzęce. (Spróbuj naszej diety wege lub wege + fish!)
- Dieta dla sportowców – stworzona dla osób aktywnych, uprawiających sporty. Zawiera produkty wspierające budowę tkanki mięśniowej oraz dodających energii. Dostępna jest w różnych wariantach kaloryczności.
- Dieta niski IG – program dietetyczny składający się z produktów o niskim IG (indeksie glikemicznym). Powodują one mniejsze wahania insuliny oraz glukozy we krwi (dostępna w naszej ofercie cateringowej!)
- Dieta dla diabetyków – opracowana dla osób chorujących na cukrzycę. Zawiera produkty o niskim IG oraz inne produkty poprawiające stan zdrowia cukrzyków.
- Dieta na Hashimoto – niedoczynność tarczycy wywołana chorobą autoimmunologiczną Hashimoto jest diagnozowana dziś bardzo często. Dieta ma właściwości przeciwzapalne i wspomaga pracę tarczycy.
- Diety bez alergenów – glutenu, laktozy. Specjalne programy dietetyczne eliminujące składniki alergizujące jak gluten czy laktozę. Przeznaczona dla osób z nietolerancjami, alergiami pokarmowymi.
- Dieta dla kobiet w ciąży – zawiera szereg produktów wspierających organizm kobiety w okresie ciąży (zapraszamy do skorzystania z diety mama w ofercie Localnego Cateringu).
Catering dietetyczny to duże ułatwienie w codziennym życiu dla każdego. Wygoda, komfort, poprawa zdrowia i samopoczucia oraz oszczędność pieniędzy — to główne zalety korzystania z przygotowanych wcześniej posiłków pod okiem dietetyka.