Przekonaj się jak smaczny może być każdy dzień!

zamów dietę
Jesienne produkty spożywcze, jesienne dania

O jesiennych produktach słów kilka 

Jesień to doskonała pora roku, aby pochylić się bardziej nad naszą dietą. Więcej czasu spędzamy w domu, musimy zadbać o oporność, czy trochę poprawić sobie samopoczucie podczas jesiennej słoty. W poniższym artykule opisujemy jesienne produkty spożywcze, które nie tylko są niezwykle smaczne, ale również posiadają cenne składniki odżywcze oraz witaminy. 

Dlaczego warto jeść figi jesienią? 

Figa jest jadalnym owocem Ficus carica, gatunku małego drzewa z rodziny roślin kwitnących Moraceae. Pochodzi z Morza Śródziemnego i zachodniej Azji, był uprawiany od czasów starożytnych i jest obecnie szeroko uprawiany na całym świecie. Surowe figi zawierają około 80% wody i 20% węglowodanów, o znikomej zawartości białka, tłuszczu i mikroelementów. Są umiarkowanym źródłem błonnika pokarmowego. Jak wykazano w badaniach, świeże figi są dobrymi antyoksydantami, które unieszkodliwiają wolne rodniki tlenowe, a tym samym poprawiają nasze zdrowie i samopoczucie. Na kaloryczność owoców figowca ma wpływ głównie zawartość cukrów. Świeże figi nie są bardzo kaloryczne — 100 g świeżych owoców figowca dostarcza około 60–70 kcal. Niezależnie od formy, figi zawierają przede wszystkim cukry (zwłaszcza glukozę i fruktozę), błonnik, pektyny, a także witaminy z grupy B, A, K, C, kwas foliowy, potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo. Warto zaznaczyć, że suszone figi składają się nawet w ponad 70 % z cukrów, dostarczając w 100 g prawie tyle samo wapnia co szklanka mleka oraz zawierają najwięcej błonnika wśród suszonych owoców.  

Przyprawy korzenne — wzmocnij jesienne smaki 

W skład przypraw korzennych wchodzą, m.in.: Anyż gwiaździsty, goździki, szafran, gałka muszkatołowa, kardamon, kurkuma, cynamon, wanilia: 

  • Anyż gwiaździsty to przyprawa, która pomaga zniwelować skutki przejedzenia. Anyż pobudza wydzielanie soków żołądkowych, działa rozkurczowo i wiatropędnie, dlatego jest sprawdzonym środkiem na niestrawność, a także wzdęcia i gazy.  
  • Goździki są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy o wysokiej zawartości związków fenolowych. Poza tym, badania pokazują, że posiadają również działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, przeciwnowotworowe oraz obniżające poziom glukozy i cholesterolu, a także właściwości, które wpływają na funkcje poznawcze i nastrój.  
  • Szafran jest jedną z najdroższych przypraw na świecie. Posiada właściwości łagodzące stany i objawy związane na przykład z depresją, stanami neurodegeneracyjnymi oraz objawami cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych.  
  • Gałka muszkatołowa jest jedną z bardzo cenionych przypraw, znanych od starożytności ze swoich aromatycznych i leczniczych właściwości. Badania pokazują, że może pomóc obniżyć ciśnienie krwi i ukoić żołądek, bóle i biegunki oraz (w małych dawkach) wspomagają detoksykację organizmu jak również pomagać stymulować mózg. Odżywczo gałka muszkatołowa jest bogata w energię, węglowodany, białka i błonnik pokarmowy. Szczególnie dużo zawiera witaminy A, C i E oraz elektrolitów (sód i potas) minerałów (wapń, miedź, żelazo, magnez, mangan, cynk i fosfor) oraz fitoskładników, w tym karoten-B i krypoksantyna B.  
  • Kardamon jest produkowany z nasion rośliny Elettaria cardamomum. W starożytnych tradycyjnych lekach kardamon był stosowany w celu złagodzenia zaburzeń trawiennych i otyłości, a nawet dziś jest stosowany w lokalnych kulturach u osób z dolegliwościami takimi jak zapalenie oskrzeli, depresja, czerwonka, grypa i infekcje.  
  • Kurkuma — przez wieki Curcuma longa (kurkuma) była używana jako przyprawa w kuchni azjatyckiej i jako zioło lecznicze do leczenia stanów zapalnych, bólu, gojenia się ran i zaburzeń trawiennych. Kurkuma posiada potencjalne korzyści zdrowotne w leczeniu zapalenia stawów, cukrzycy i zespołu metabolicznego.  
  • Cynamon — cynamon od wieków jest stosowany jako przyprawa i tradycyjna medycyna ziołowa. Dostępne dowody sugerują, że cynamon ma działanie przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwutleniające, przeciwnowotworowe, sercowo-naczyniowe, obniżające poziom cholesterolu i immunomodulujące.  
  • Wanilia — fasolka waniliowa, uzyskana z Vanilla planifolia i Vanilla tahitensis, członków rodziny Orchidaceae, jest źródłem ekstraktu waniliowego, jednego z najbardziej pożądanych i szeroko stosowanych aromatów spożywczych na całym świecie. Wanilia ma zastosowania lecznicze, w tym łagodzenie gorączki, skurczów i podrażnień żołądkowo-jelitowych.  

Zapraszamy do kulinarnych eksperymentów w trakcie jesieni. Odkrywajcie nowe smaki i aromaty — z pewnością sprawi Wam to wiele przyjemności. Jeśli jednak nie macie czasu lub nie lubicie gotować, koniecznie skorzystajcie z usług Localnego Cateringu. Grono specjalistów stanie na wysokości zadania, aby umilić Wam dzień, dodać energii i wzmocnić odporność jesiennymi smakami. 

Dowiedz się więcej o diecie
i zdrowym trybie życia

Co warto jeść latem? Owoce i warzywa tego sezonu!

Czytaj

Erytrytol – zdrowy zamiennik cukru. Hit czy mit?

Czytaj

Łosoś – czy warto go spożywać?

Czytaj

Posmakuj zdrowia w wiosennej odsłonie, czyli jakie owoce kupować wiosną.

Czytaj

Jakie warzywa kupować wiosną?

Czytaj

Zamienniki kawy u kobiet w ciąży.

Czytaj

Sprawdź, jak rozgrzać się zimą

Czytaj