Jakie warzywa kupować wiosną?
Wiosna to czas, kiedy natura budzi się do życia, a wraz z nią pojawiają się sezonowe warzywa, które wzbogacą naszą dietę o wiele wartości odżywczych. Warto zatem zwrócić uwagę na to, co oferuje nam natura i włączyć do swojej diety jak najwięcej sezonowych produktów. Z czego więc warto skorzystać wiosną?
Botwinka – bogactwo składników odżywczych
Botwinka to młode listki i korzenie buraka ćwikłowego. Sezon na to wiosenne warzywo trwa dość krótko – rozpoczyna się w drugiej połowie kwietnia, a jego szczyt przypada na maj i czerwiec.
Botwina jest niskokaloryczna, ponieważ w 100 gramach zapewnia jedynie 22 kcal, 2,2 g białka, 4,3 g węglowodanów oraz aż 3,7 g błonnika pokarmowego.
CO więcej, stanowi źródło witaminy K, E i C oraz witamin z grupy B. Dostarcza sporo wapnia, magnezu, żelaza, potasu i cynku.
Skąd zawdzięcza swoją fioletową barwę? Oczywiście z obecności antocyjanów, które należą do grupy silnych związków przeciwutleniających. Spożywanie botwiny reguluje więc apetyt, usprawnia pracę przewodu pokarmowego i ma korzystny wpływ w przypadku anemii, czyli niedokrwistości.
Botwinkę można wykorzystać na przykład do przygotowania chłodnika litewskiego, czy pysznej zupy botwinkowej podawanej na ciepło.
Cebula dymka ze szczypiorkiem – zdrowie w każdym kęsie
Cebula dymka ze szczypiorkiem to bogactwo cennych dla zdrowia witamin i mikroelementów. W 100 gramach dostarcza jedynie 30 kcal, 1,4 g białka, 0,4 g tłuszczu, 6,9 g węglowodanów i 1,7 g błonnika pokarmowego.
Stanowi źródło wielu cennych składników odżywczych oraz mikro- i makroelementów: potasu, magnezu, wapnia, żelaza, siarki, fosforu, krzemu i cynku, witaminy C, oraz witamin z grupy B (B1, B2, B3 i B9 – kwasu foliowego).
Jedzona regularnie pomoże regulować poziom cukru we krwi i pozbyć się nadmiaru wody z organizmu!
Młoda cebulka wzbogaci smak zup wielowarzywnych, lekkich sosów, dań z drobiu i wołowiny. A z drugiej strony, szczypior doskonale sprawdzi się jako dodatek do wiosennych sałatek, zdrowych pełnych warzyw kanapek czy potraw z jaj i twarogu.
Rzeżucha – trochę pikanterii w zdrowym wydaniu
Wiedzieliście, że rzeżucha, inaczej pieprzyca siewna, należy do rodziny roślin kapustowatych?
Rzeżucha w 100 gramach zapewnia zaledwie 20 kcal, 2,6 g białka, 0,7 g tłuszczu, 5,5 g węglowodanów i 1,1 g błonnika pokarmowego. Dostarcza jednak witaminę A, która ma bardzo korzystny wpływ na stan skóry i narządu wzroku, a także witaminę C wzmacniającą naturalną odporność organizmu.
Ponadto zapewnia potas, magnez, żelazo i cynk. Jej drobne listki mają ciekawy ostry smak, który urozmaici dania z jajek i twarogu, a także tradycyjne kanapki.
Co więcej, z naszego posta na Facebooku lub Instagramie dowiecie się, jak samemu wyhodować rzeżuchę w domu! Polecamy tam zajrzeć. 😉
Cieszmy się szparagami, tak szybko odchodzą…
Sezon na szparagi jest stosunkowo krótki i przypada na maj oraz czerwiec. Warto dobrze wykorzystać ten czas, aby spróbować potraw zawierających nie tylko najpopularniejsze szparagi zielone i białe, ale również fioletowe. Podobnie jak większość warzyw – szparagi są niskokaloryczne, ale również bardzo zdrowe!
W 100 gramach dostarczają zaledwie 20 kcal, 1-2 g białka, 2,2-3 g węglowodanów i 1-1,5 g błonnika pokarmowego, ale stanowią bogate źródło potasu, a w mniejszych ilościach zapewniają również wapń, magnez, jod, cynk, żelazo i miedź. Są także pełne witamin z grupy B (w tym cennego kwasu foliowego, czyli witaminy B9) oraz witaminy C i E, będącymi silnymi przeciwutleniaczami.
Rzodkiew – zdrowa przekąska czy pikantny dodatek?
Rzodkiewki są cenione ze względu na swój ostry smak i wartości odżywcze. W 100 gramach zapewniają jedynie 18 kcal, 1 g białka, 1,9 g węglowodanów i aż 2,5g błonnika pokarmowego. Są za to świetnym źródłem witaminy C, a w niewielkich ilościach zapewniają również witaminy z grupy B.
Ponadto rzodkiewki dostarczają żelazo, miedź, mangan, czyli składniki mineralne wpływające na procesy wytwarzania czerwonych krwinek.
Nie każdy wie, że częścią jadalną rzodkiewki jest jej korzeń, ale także liście, które po umyciu można wykorzystać do przygotowania pesto! Rzodkiewki sprawdzą się idealnie do lekkich sałatek, twarożku, jako element kanapek czy nawet chrupiąca przekąska sama w sobie!
Rabarbar – niskokaloryczny zwycięzca!
W 100 gramach zapewnia jedynie 15 kcal, 0,5 g białka, 1,4 g węglowodanów i aż 3,7 g błonnika pokarmowego. Dlatego jego spożycie reguluje apetyt, zwiększa uczucie sytości i przyczynia się do usprawnienia pracy jelit, przeciwdziałając zaparciom.
Ponieważ ma niski indeks glikemiczny (IG 15), osoby z cukrzycą i insulinoopornością mogą spożywać rabarbar bez obaw o niekorzystny wpływ na poziom cukru i insuliny we krwi.
Sezon na rabarbar przypada na początek maja i trwa do sierpnia, więc mamy dużo czasu, aby nacieszyć się jego smakiem! Do czego możemy go wykorzystać?
Z rabarbaru możemy przygotować kompoty, dżemy czy sosy. Co więcej, idealnie sprawdzi się do lekkich, słodko-kwaśnych ciast! A jeśli nigdy nie próbowaliście rabarbaru jako przekąski, po prostu maczanego w cukrze – macie wiele do nadrobienia 😉
Wiosenne warzywa to nie tylko pyszne smaki, ale także wspaniała okazja do dbania o swoje zdrowie. Dostarczają one organizmowi mnóstwo cennych składników odżywczych, dzięki którym możemy cieszyć się pełnym zdrowiem i energią. Dlatego warto korzystać z sezonowych warzyw i włączać je do swojej codziennej diety. W Localnym Cateringu doskonale o tym wiemy, dlatego w naszych dietach staramy się używać przede wszystkim sezonowych warzyw, aby jak najbardziej wykorzystać ich potencjał i zapewnić Wam dawkę zdrowia w pysznym wydaniu!