Przekonaj się jak smaczny może być każdy dzień!

zamów dietę
Dynia - produkt sezonowy

Jesienne produkty sezonowe, czyli dlaczego powinieneś jeść dynię 

Dynia jest uwielbiana na całym świecie — jako dodatek do dań, słodyczy, deserów, przetworów, czy pieczywa. Jej popularność z pewnością bierze się z jej nietypowego wyglądu oraz pięknego, pomarańczowego koloru, który nadaje charakteru wielu potrawom. Nie wszyscy jednak wiedzą, że ta roślina zawiera również wiele wartości odżywczych, a do jej spożycia gorąco namawiają dietetycy. O tym jak wiele dobrodziejstwa skrywa w sobie dynia, dowiecie się z poniższego artykułu. 

Dlaczego warto sięgać po dynię jako produkt sezonowy? 

Spożywanie produktów sezonowych to szansa na delektowanie się smakiem świeżych, nieprzetworzonych warzyw oraz owoców. Jest to bardzo istotne, ponieważ różne metody przetwarzania wpływają na ilość wartości odżywczych. Wysoka temperatura, PH, blanszowanie, suszenie w piekarniku, liofilizacja w celu zachowania lub zminimalizowania strat w przypadku koloru, tekstury, smaku i karotenoidów, mogą obniżać cenne właściwości dyni, potrzebne dla zdrowia organizmu. Dlatego jedzmy ją przede wszystkim jesienią, od września do listopada (a dokładnie do pierwszych przymrozków w listopadzie), kiedy jest na nią sezon. 

Właściwości odżywcze zawarte w dyni 

O zdrowotnych właściwościach dyni można by długo opowiadać. Dynia jest dobrze znanym wielofunkcyjnym składnikiem diety, pełnym składników odżywczych, który otworzył nowe perspektywy dla naukowców w ciągu ostatnich lat. Owoce dyni, czyli miąższ, nasiona i skórka, są bogatym źródłem pierwotnych i wtórnych metabolitów, w tym białek, węglowodanów, jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, czy karotenoidów.  

Dynia jest uważana za cenną roślinę przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość karotenoidów, niską wartość energetyczną, wysoką zawartość węglowodanów i minerałów. Dynia zawiera biologicznie aktywne składniki, które obejmują polisacharydy, kwas para-aminobenzoesowy, oleje stałe, sterole, białka i peptydy.  Dlatego spożywanie jej, pomaga zapobiegać chorobom skóry, zaburzeniom oczu, uszkodzeniu komórek w organizmie, nowotworom i poprawie funkcji odpornościowych. Do innych korzyści z dyni również zaliczana jest poprawa spermatogenezy, gojenie się ran, właściwości przeciwdrobnoustrojowe, przeciwzapalne, przeciwutleniające, przeciwwrzodowe, jak również leczenie łagodnego rozrostu gruczołu krokowego, zostały również potwierdzone przez naukowców. Dyni przypisuje się także właściwości lecznicze ze względu na obecność naturalnych substancji jadalnych — fitoskładników należących do kategorii alkaloidów, flawonoidów oraz kwasów palmitynowego, oleinowego i linolowego.  

Co skrywają w sobie nasiona dyni? 

W ostatnich latach nasiona dyni zyskały znaczną uwagę ze względu na wartości odżywcze i ochronne. Nasiona mogą być małe, ale za to są wypełnione wieloma składnikami odżywczymi i nutraceutykami, takimi jak aminokwasy, fitosterole, nienasycone kwasy tłuszczowe, związki fenolowe, tokoferole, kukurbitacyny i cenne minerały. Wszystkie te bioaktywne związki są ważne dla zdrowego życia i dobrego samopoczucia, ponieważ wykazują obiecujące działanie przeciwrobacze, przeciwdepresyjne, przeciwnowotworowe i cytoprotekcyjne. Ponadto, bioaktywne substancje zawarte w tej roślinie mają potencjał w łagodzeniu zakażeń mikrobiologicznych, zaburzeń wątroby i prostaty. Nasiona dyni sprawdzają się również w farmakologii i w leczeniu wielu chorób, wykazując działania przeciwcukrzycowe, przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwutleniające. Warto również pamiętać, że nasiona dyni są również bogate w magnez, który może pomóc w zdrowiu serca i kości, obniżyć ciśnienie krwi, a nawet zapobiegać migrenom. Zaledwie jedna czwarta szklanki nasion dyni zawiera 42 %  zalecanego dziennego spożycia magnezu.  

Podobnie jak wszystkie owoce, dynia jest także dobrym źródłem błonnika. Błonnik jest korzystny dla usuwania cholesterolu z organizmu, utrzymując poziom cukru we krwi przed skokiem i pomagając regulować ruchy jelitowe. Ponadto, błonnik pomaga nam również dłużej czuć się sytym. Może to zmniejszyć przejadanie się oraz pomóc osiągnąć i utrzymać zdrową wagę.  

Dlaczego dynia jest pomarańczowa? 

Kolor dyni jest spowodowany beta-karotenem. Nasze ciała przekształcają beta-karoten w witaminę A, która jest pomocna dla naszych oczu i układu odpornościowego. W rzeczywistości jedna filiżanka dyni ma 250% naszej zalecanej dziennej ilości witaminy A!  

I jak, przekonaliśmy Cię do jedzenia dyni? Jeśli jeszcze nie, poniżej przeczytasz o tym jakie pyszne smaki można wyczarować z dyni. 

Pomysły na dania z dyni  

Ze względu na swój bardzo delikatny smak, dynia świetnie łączy się z wieloma składnikami. Możemy przygotować potrawy z dyni na słodko, wytrawnie lub pikantnie. Do wykorzystania dyni jako sezonowy produkt, polecamy zupę z dyni — wyjątkowo kremową i soczyście pomarańczową. A do tego szybką i łatwą w przygotowaniu. Sporą popularnością cieszy się również sos dyniowy na bazie mleczka kokosowego z kawałkami kurczaka, podawany z makaronem tagliatelle. To prawdziwa uczta dla podniebienia! Jeśli jesteśmy już po drugim daniu, na deser zaserwujmy sernik dyniowy lub biszkopt dyniowy. A do popicia sięgnijmy po wyciskany sok z dyni. Mamy nadzieję, że udowodniliśmy, że możecie z niej wyczarować prawie wszystko — w sposób tradycyjny, egzotyczny, na ciepło, na zimno, słodko lub wytrawnie. Kto oparłby się takiej pokusie? No właśnie! Dlatego jeśli brakuje Wam czasu na gotowanie, koniecznie skorzystajcie z naszej diety vege — tutaj znajdziecie mnóstwo dyniowych pyszności.

Dynia jest bardzo wartościową rośliną po którą warto sięgać w okresie jesiennym. Sama w sobie posiada wiele cennych dla organizmu witamin oraz składników mineralnych, które pomogą być zdrowym i wspomogą odporność, zwłaszcza osłabioną przez infekcje. A dodatkowo, dynia zaserwowana na deser lub kolację umili czas w  jesienne dni i długie wieczory. 

Dowiedz się więcej o diecie
i zdrowym trybie życia

Co warto jeść latem? Owoce i warzywa tego sezonu!

Czytaj

Erytrytol – zdrowy zamiennik cukru. Hit czy mit?

Czytaj

Łosoś – czy warto go spożywać?

Czytaj

Posmakuj zdrowia w wiosennej odsłonie, czyli jakie owoce kupować wiosną.

Czytaj

Jakie warzywa kupować wiosną?

Czytaj

Zamienniki kawy u kobiet w ciąży.

Czytaj

Sprawdź, jak rozgrzać się zimą

Czytaj